Barnkonventionen gäller sedan den 1 januari 2020 som svensk lag. Att införliva barnkonventionen i svensk rätt var ett led i att stärka barns rättigheter och ett förtydligande av att konventionen ska beaktas i alla åtgärder som berör barn. Nu har mer än fem år gått sedan inkorporeringen vilket väcker frågan om vilket genomslag barnkonventionen som svensk lag egentligen fått.
Kapitlen i Barnkonventionen i svensk rätt: genomslag i lagstiftning och rättstillämpning handlar om hur barnkonventionen påverkat såväl lagstiftning som rättstillämpning. Ett flertal rättsområden såsom medicinsk rätt, utbildningsrätt, kommunalrätt, familjerätt, socialrätt, migrationsrätt, folkrätt, straffrätt och arbetsrätt behandlas.
Boken är resultatet av ett samarbete mellan forskare med koppling till Barnrättscentrum vid Juridiska fakulteten, Stockholms universitet. Centret är ett nav för forskning i ämnet barnrätt och samlar forskare från flera vetenskapliga discipliner.
Boken är tänkt att användas i universitetsutbildningar på både grund- och avancerad nivå samt i utbildningar för praktiker som i sin verksamhet kommer i kontakt med frågor om barnkonventionen. Med fördel läses boken tillsammans med den under 2020 utgivna Barnkonventionen i praktiken: rättsliga utmaningar och möjligheter.