Någonting har hänt med Sverige. Det land som på 80-talet var ett av världens mest jämlika ser idag hur storföretagens vd:ar har en årsinkomst som är 71 gånger högre än en genomsnittlig industri arbetarlön. Kapitalet har trängt in i sjukvård, skola, äldrevård och apotek, dessutom har folkrörelser och idrott kommersialiserats. Ingenstans tycks det gemensamma längre vara fredat från pengarnas kraft och marknadens logik.
Gemensamt ägda bolag som Folktandvården drivs i flera regioner som ett privat bolag med vinst för ögonen utanför tandläkarnas omklädningsrum sitter listor med vem som dragit in mest pengar varje månad. En av svensk fotbolls storklubbar, AIK, sänker åldern för sin akademiverksamhet och scoutar 8- och 9-åringar i jakten på nya egna produkter . På en förskola med teknikinriktning i Göteborg motiveras verksamheten med att "näringslivet ständigt söker efter nya ingenjörer .
Den stora stölden handlar om hur det gemensamma tagits ifrån oss. Det är en berättelse om hur vi förvandlats från patienter till kunder, från medborgare till arbetskraft, och där vi och vårt gemensamma samhälle reducerats till handelsvaror bland andra. Framför allt är det en berättelse om hur marknadens jakt på det mätbara och produktiva inte bara kommersialiserat allt från vår demokrati till vår skola, utan också berövat oss vår förmåga att föreställa oss ett annat samhälle.
Det ligger i marknadens intresse men ligger det i vårt?